Pages

Thursday, 12 April 2012

TERKINI GEMPA DI ACEH INDONESIA

GEMPA SUSULAN BERTERUSAN
Selepas digegarkan gempa kuat berukuran 8.5 pada skala Richter petang semalam dan sejumlah gempa susulan sehingga Rabu malam, Aceh terus dilanda gempa tektonik berkekuatan 5.3 pada skala Richter pada Khamis.

Kejadian hari ini berlaku di 442km ke Barat Daya bandar Sabang, Aceh, pada pukul 7.29 pagi, dengan kedalaman gempa 124km.

Ketua Stesen Geofisika Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika (BMKG) Kepahaing, Bengkulu, Dadang Permana berkata sehingga kini sejumlah 25 gempa susulan berkekuatan lebih 5 pada skala Richter berlaku sejak kejadian gempa bumi kuat petang semalam.

Gempa susulan terkuat pada Rabu berlaku pada pukul 5.45 petang atau dua jam selepas gempa pertama, dengan kekuatan 8.3 skala Richter, yang juga berpotensi menimbulkan tsunami.
Gempa kuat yang menggegar Simeulue itu dikhuatirkan akan mencetus gempa lain yang diakibatkan oleh gesekan lempeng Indo-Australia yang terdapat di sepanjang perairan Barat Sumatera, dan penduduk di pesisir pantai telah diminta berwaspada terhadap kemungkinan itu.

Kawasan pesisir pantai itu membabitkan provinsi Aceh, Sumatra Utara, Sumatra Barat, Bengkulu dan Lampung.

- Bernama

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...